Kontragól - A futballblog

Kontragól - A futballblog

FIFA-Gála Kitekintő

2018. szeptember 25. - Kontragól futballblog

Tegnap este a FIFA is megtartotta a szokásos díjátadó gáláját, amelyen kiosztásra kerültek a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség díjai, többek között a legjobb férfi és női játékosnak járó elismerés, a Puskás-díj és a legjobb férfi edző díj is. Sejteni lehetett előzetesen, hogy itt sem CR fogja kapni a legjobb férfi labdarúgó díjat, hiszen nem jelent meg a gálán – akárcsak az UEFA eseményén tette -, amit részemről elég cikinek tartok, hiszen akkor is kötelessége lenne a portugálnak megtisztelni a futballközeget, ha nem ő nyer. Igazából ez lényegtelen adalék, nézzük a legfontosabbak történéseket.

Puskás-díj: Mohamed SALAH - https://www.youtube.com/watch?v=mJ8XGUgvoAM

Közönségszavazás alapján dől el a Puskás Ferencről elnevezett díj sorsa, így az lett volna meglepő, ha az egyiptomi fanatikusok nem tolják be első helyre Salah-t és a gólját. Érzésem szerint ez az eddigi leggyengébb győztes ez, Messi e gól alapján minden évben Puskás-díjas lehetne, de James Milner is úgy fogalmazott Twitteren, hogy gratulál Salahnak, hogy az előző szezonban szerzett 7. legszebb találata lett az év gólja. Menjünk is inkább tovább

5ba937dcdda4c8be3a8b45a6.jpg

Év felfedezettje: Kylian Mbappé

Kommentárt sem érdemel, a következő generáció messze legjobbja lesz.

Legjobb kapus: Thibaout Courtois

Jajj, jaj… Oké, jó volt a vébén, de azért volt még a szezonban nagyjából 40-50 meccs, ezeken pedig közel sem hozott olyan formát, amivel rászolgált volna a legjobb kapus címre (btw. a Chelsea BL-kiesésében főszerepet vállalt). A gyenge világbajnokság ellenére nálam David de Gea a tavalyi szezon legjobbja, de még Alisson, Oblak, Ter Stegen és Keylor Navas is megelőzi a belgát.

42537035_10151664313394953_996590634972217344_n.jpg

Legjobb férfi edző: Didier Deschamps

Világbajnok lett, végig stabil, magabiztos képet mutatott a csapata, amely a menetelés alatt egyre jobb és jobb teljesítményt rakott le az asztalra. Megérdemelt a győzelem, bár azért sokkal másabb 7 jó meccsel megnyerni ezt a díjat, mint évi 45-55-tel. A két kihívó Zidane és Zlatko Dalic volt, utóbbit már a döntőben is lemeccselte Deschamps, előbbi pedig a csodálatos BL-menetelésen kívül eléggé lebőgött a bajnokságban és a kupában is, úgyhogy az év legjobbja valóban Deschamps volt.

Legjobb férfi játékos: Luka Modric

Pár évvel ezelőtt nagyon kevesek fogadtak volna arra, hogy a verhetetlen marketinggel rendelkező Messi és Ronaldo verhető lesz akkor, amikor mindkettő relatíve jó szezont tudott a háta mögött, kiugró meccs/gól átlaggal rendelkeztek és voltak kiugró performanszaik fontos meccseken. Arra még inkább kevesen tettek volna házat-autót, hogy erre nem Neymar, Hazard, Bale vagy éppen Griezmann lesz képes, de még csak nem is egy támadó, hanem egy horvát mágus. 2007 óta csak Messi és Ronaldo nyerte a FIFA legjobbjának járó díjat (ami jó pár évig egybevont díj volt a France Football Aranylabdájával), Modric 11 év uralmát törte meg és kétség sem férhet hozzá, hogy januárban az Aranylabdával is pózolni fog. Mindig is különös perverziót éreztem a Modrichoz hasonló középpályások iránt, akik egyik pillanatban még becsúzva szerelnek, majd a másikban egy finom testcselt követően külsővel osztanak ki egy olyan mélységi labdát, amitől könnybelábad minden néző szeme, így kifejezetten örülök annak, hogy a Real Madrid 10-eséhez köthető ez a siker. Nagyon szüksége volt már a változásra a futballvilágnak, hálas köszönet és elismerés jár Lukának!

luka-modric-the-best-football-awards.jpg

Legjobb 11:

David de Gea – Dani Alves -Varane -Ramos -Marcelo – Modric-Kante-Hazard – Messi-Ronaldo-Mbappe.

Persze, elférne egy Chiellini is, egy Toni Kroos, Salah és Griezmann is rászolgált a helyre, de talán csak Dani Alvesbe lehet igazán belekötni, aki nagyjából megszokásból került a legjobb 11-be. Mbappé valóban varázslatos vébén van túl, viszont a BL-ben a Real nem csak őt, hanem a csapatát is teljesen leradírozta, a pár helyzetét sem jól használta ki, így a helyére én Kevin De Bruyne-t tenném, Hazard pedig így eredeti posztján „játszhatna”, aki nem mellesleg az első belga játékos, aki helyet kap a világ legjobb XI-ében.

Röviden-tömören ennyit a FIFA-gáláról, nektek mi a véleményetek, jó helyre kerültek a díjak?

A bejegyzés trackback címe:

https://kontragol.blog.hu/api/trackback/id/tr2614262045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása