Kontragól - A futballblog

Kontragól - A futballblog

La Liga JÓSDA

2018. augusztus 17. - Kontragól futballblog

A szerdai Európai Szuperkupa után ma este végre végleg visszatér a spanyol futball, az idényt a tavalyi szezon egyik meglepetéscsapata kezdi egy frissen feljutó klubbal, azaz a Girona – Valladolid mérkőzéssel startol az idei spanyol bajnokság.

-Bajnok: Atletico Madrid

Merész, de úgy gondolom, hogy idén Diego Simeone képes lehet ismét bajnokságot nyerni. Eddig mindig az okozta a bonyodalmat, hogy 11-14 top játékosa volt csak, a rotáció során hátrányban volt a Real Madriddal és a Barcelonával szemben. Idén viszont nagyon úgy tűnik, hogy hiányposzt nincs a csapatban, illetve a pad is kifejezetten minőségi. Ez a bajnoki cím pedig akár Simeone búcsúajándéka is lehet.

-TOP 4: Atletico Madrid – Barcelona – Real Madrid – Valencia

Lényegében egy az egyben a tavalyi dobogó, csak az első két helyen lévő csapat cserélt pozíciót. Arra számítok, hogy sokáig hármas versenyfutás lesz, amiben a Lopetegui és a Real Madrid fog először megbotlani és ezzel végleg lemaradni. Az Real edzője két idényt töltött eddig csak a klubfutballban, viszont nem nyert a Portóval egyik évben sem bajnoki címet, sőt 2016-ban 15 pontos hátrányt sikerült összeszednie. A Barcelona esetében pedig hasonlóan masszív, stabil teljesítményt várok, mint amelyet az előző szezonban produkáltak a bajnokságban. A negyedik helyért szintén hasonló volumenű versenyfutás lehet, mint a bajnoki címért. Erre eséllyel pályázik a Valencia, a Sevilla, a Villareal, de még talán a Betis is. Az utolsó, még BL-indulást érő helyre én a Gameiroval, Diakhabyval, Wassal, Batshuayival és Cheryshevvel megerősített Denevéreket mondanám, hiszen sokkal masszívabb, mélyebb kerettel rendelkeznek, mint a közvetlen riválisok

-Európa Liga helyen végzők: Betis-Sevilla-Villareal

Az 5.-6.-7. hely valamelyikére akár a Real Sociedad vagy éppen az Athletic Bilbao is megérkezhetne, viszont amit ez a három csapat, de főként a Betis művelt az átigazolási piacon, az előrébb helyezi őket az én ranglistámon. A Betis már amúgy is elég erős kerettel rendelkezett, de az idei csapat erősebbnek tűnik sokkal, mint a tavaly hatodik helyet megcsípő gárda. Ingyen érkezett a tavalyi Eibar legjobbja, a vébén is jól játszó japán Inui, de szintén átigazolási díj nélkül érkezett Sergio Canales, illetve az Antonio Ádan pótlására szerződtetett két kapus, Joel Robles és Pau López. A négy ingyen transzfer mellett megszerezték a Deportól Sidneit, akinek viszont nehéz dolga lesz, mivel a Napolihoz távozó Fabián Ruizt kell pótolnia, valamint érkezett még William Carvalho, aki gyakorlatilag egy BL-induló csapat keretében is simán megállná a helyét. A Villareal szintén szép halakat szedett ki a hálójából, hiszen összesen 38 millió eurót fizettek két gólvágó csatárért, Gerard Morenóért és Karl Toko-Ekambiért, valamint megszerezték Layún és Funes Morit, na meg ingyen Santi Cazorlát. A Sevilla pedig már az évek óta kivételesen jó keretét Aleix Vidallal, Tomas Vaclikkal, Roqur Mesával, André Silvával, Sergi Gómezzel, valamint két tehetséges francia játékossal, Ibrahim Amadouval és Joris Gnagnonnal erősítette meg. Viszont a Sevilla piros-fehér felében komolyabb távozók is akadtak, többek között Lenglet, N’zonzi, Correa, Pizzaro, Rico. Nehezen tartom elképzelhetőnek, hogy ne ez a három csapat végezzen a La Liga Európa Ligát érő helyein, hiszen a játékosállomány minőségében és mélységében csak az előző bekezdésben említett négy csapat előzi meg őket – persze a keret csak egy dolog, de a Betis-Villareal-Sevilla hármas az edzői tevékenység is okot ad a jó szereplés elvárására.

1531419590_855452_1531419725_noticia_normal.jpg

-A kiesők: Leganes-Huesca-Valladolid

A spanyol bajnokságban szinte minden évben van egy olyan klub, amely az előző évadban kifejezetten jól szerepelt és olykor még kiugró eredményeket is produkált, majd a következő évadra teljesen összeomlanak és kiesnek. Tavaly ilyen volt a Las Palmas, előtte pedig hasonló cipőben járt már a Rayo Vallecano és a Betis is. Idén ezért a „dicsőségért” talán a Leganés és a Levante lehet versenyben, előbbit találom kevésbé ütőképesnek, míg a három frissen feljutó csapat közül egyedül a Rayo túlélését várom. A Huesca a Rayo Vallecanóhoz hasonlóan jól erősített, első osztályban tapasztaltnak mondható játékosokkal, viszont minőségben elmarad a Vallecano igazolásaitól. A Valladolid esetében még ez sem áll fenn, eddig elég gyenge, szűkös keretük van, csont nélkül esnek egy szezon után vissza a Segunda Divisiónba.

-A szezon legnagyobb csalódása: A Cristiano Ronado nélküliség

Nem a Real Madridra levetítve értem ezt, de még csak nem is a csalódás hagyományos értelmében kell ezt kezelni, hanem szimplán sajnálatraméltó, hogy CR hirtelen elhagyta a Real Madridot és ezzel a spanyol labdarúgást. Legutóbb a 2008-2009-es szezon indult Ronaldo nélkül Spanyolországban és baromira fog hiányozni mind Madridban, mind a La Ligának, mind a semleges nézőknek, de talán még a legnagyobb Barca-fanoknak is.

-Pichichi-trófea, aka. gólkirály: Lionel Messi

A kihívó távozott, az óriás egyedül maradt.

39208403_1917769891592894_1908553711085420544_n.jpg

-A legtöbb gólpassz: Lionel Messi

Lényegében itt CR-hez mérhetően nagy ellenfele nem igazán volt az elmúlt években, talán Luis Suarez volt az egyetlen, aki szezonokon keresztül szorongatta és le is győzte Messit e téren. Idén az új szerepkörben játszó Isco, Messi és Coutinho lehet az, aki erre a címre eséllyel pályázik.

-Az év játékosa: Antoine Griezmann

Az Atleti bajnoki címét várom, így ehhez elengedhetetlen egy olyan Griezmann, mint amit az elmúlt félévben láthattunk. Ha sikerül tartania a formáját és gólokban és gólpasszokban sem marad le nagyon az éllovasoktól, akkor a liga legjobbjának járó cím az övé lehet.

39278386_1918293494873867_5551616671736659968_o.jpg

-Zamora-díj, aka. legjobb kapus: Jan Oblak

A legjobb kapusnak járó elismerést mindig az a kapus kapja, aki a legkevesebb gólt kapja a szezonban. Zsinórban háromszor kapta Jan Oblak, az elmúlt 6 alkomból pedig csak egyszer kapta nem Atletico Madrid játékos. Idén is legnagyobb eséllyel a szlovén kapus szerzi meg a címet.

-Zarra-trófea, aka. legeredményesebb spanyol játékos: Diego Costa

Szintén egy spanyol hagyomány, ezt a legtöbb gólt szerző spanyol játékos kapja. Az elmúlt két szezonban Iago Aspas szerezte meg ezt a díjat. Idén talán nem lesz ilyen könnyű dolga, főleg úgy, hogy a Celta nem feltétlen erősödött a nyáron, valamint Diego Costa nem úgy indul neki a góltermelésnek, hogy fél évet nem játszott és csak januárban tért vissza. Costa kihívója Aspas mellett a valenciai Rodrigo és az immáron Villareal játékos, Gerard Moreno lehet.

 Ti mit vártok az idei spanyol bajnokságtól?

A bejegyzés trackback címe:

https://kontragol.blog.hu/api/trackback/id/tr414186749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása