Kontragól - A futballblog

Kontragól - A futballblog

Itt van az EL, itt van újra!

2018. augusztus 31. - Kontragól futballblog

Véget értek az Európa Liga selejtezői is, így ma 48 csapat várja majd a sorsolást. Miután a Bajnokok Ligája a kvalifikációs rendszerével tagadhatatlanul a nagyok harcmezeje lett, az Európa Liga sokkal nagyobb figyelmet kap, kaphat a kisebb csapatok számára. Az UEFA tagállamok nagy számban képviseltetik magukat a második számú európai kupasorozatban, hiszen a megszokott nemzeteken felül találhatunk szlovák, norvég, ciprus, azeri, kazah, magyad, de még luxemburgi csapatot is.

Rengeteg klub, szám szerint 17, amelynek nem kellett a selejtezőkkel bajlódnia, hiszen automatikusan helyet szerzett magának a csoportkörre hazája bajnokságában. A maradék 31 csapatnak viszont párharcot, párharcokat kellett nyerni ahhoz, hogy ősszel az Európa Ligában futballozzanak. Csak egy kis emlékezetető a tegnapi cikkhez kapcsolódóan: a Bajnokok Ligájában mindössze 6 helyért megy a küzdelem a selejtezők során.

Az Európa Ligát már csak azért is megéri követni, hiszen rengeteg magasan jegyzett klub indul a sorozatban, elég ha csak a Chelseat, a Sevillát, az Arsenalt, a Milant vagy éppen a Marseille-t említem. Viszont olyan klubok is elvéreztek a selejtezők során, mint például az Atalanta és a Basel, akik már évek óta az európai futball tagjai, de nem sikerült a kvalifikáció a Burnley-nek, a Legia Varsónak és a Feyenoordnak sem.

A kalapok pedig így néznek ki:

  1. kalap: Sevilla, Arsenal, Chelsea, Zenit, Leverkusen, Dinamo Kijev, Besiktas, Salzburg, Olympiakos, Villareal, Anderlecht, Lazio
  2. kalap: Sporting, Ludogorets, Köbenhavn, Marseille, Celtic, PAÓK, Milan, Genk, Fenerbache, Krasznodar, Asztana, Rapid Wien
  3. kalap: Betis, BATE, Qarabag, Dinamo Zagreb, Leipzig, Frankfurt, Malmö, Szpartak Moszkva, Standard Liége, Zürich, Bordeaux, Rennes
  4. kalap: Apóllon Lemeszú, Rosenborg, Vorszkla Poltava, Slavia Praha, Akhisar Belediyespor, Baumit Jablonec, AEK Lárnakasz, Vidi, Rangers, Dudelange, Szpartak Trnava, Sarpsborg

Nyilvánvalóan gyengébb a mezőny, de azért még a harmadik kalapban is olyan csapatok foglalnak helet, mint a Betis, a Leipzig, a Frankfurt, a Bordeaux vagy éppen a Szpartak Moszkva, ami sok mindent elárul a sorozatról.

De akkor nézzünk pár érdekességet a csapatok kapcsán:

-A Real Betis úgy szerzett magának automatikus EL-indulást, hogy tavaly újoncnak számított a spanyol bajnokságban.

-A Dudelange az első luxemburgi csapat, amelynek sikerült bejutnia egy európai kupa csoportkörébe. Egyébként őket a Vidi ejtette ki a BL-selejtezők során, bár nem sok híja volt, hogy ez fordítva történjen meg.

-A Steven Gerrard vezette Rangers kilenc emberrel hozta le a visszavágót az orosz UFA ellen, így mind a négy selejtezős párharcukat sikerrel vették. MIóta 2012-ben visszasorolták őket a negyedosztályba, most először sikerült nekik kvalifikálni magukat a nemzetközi porondra. Mindez a második próbálkozásra sikerült, hiszen a tavalyi EL-selejtezők során már az első körben kiestek egy luxemburgi csapattal szemben.

-A norvék Sarpsborg rendelkezik a legkevesebb UEFA-koefficiens pontta, 3485 van a nevük mellett. Ez nem is csoda, hiszen ez volt történetük során az ELSŐ EURÓPAI SZEREPLÉSÜK! A klub 2003-ban még a norvég negyedosztályban játszott, 2011-re jutott fel először az élvonalba, ahonann rögtön ki is estek. A visszajutás azonnal sikerült, majd a csapat megszilárdította a helyéd a norvék Eliteserienbe, ahol a tavalyi szezon során 3. helyet értek el, ami az Európa Liga selejtezővel járt. Itt már az első körben csatlakoztak, ahol az izlandi ÍBV-t verték ki, ami még nem is akkora bravúr, mint a második körös St. Gallan, a harmadik körös Rijeka, illetve a rájátszásban legyőzött, korábban a Fradit is kiejtő Maccabi Tel Aviv búcsúztatása.

-A Vidi mellett két magyarnak biztosan lehet szurkolni: Kleinheisler Lászlónak és kazah Asztanának, valamint Gulácsinak és a Lipcsének. A harmadik játékos Szoboszlai Dominik lehet, bár eléggé kérdéses, hogy a Salzburg nevezi e őt az EL-keretébe.

Persze biztos, hogy lesz olyan nagyobb csapat, amelyiket nem fogja érdekelni az Európa Liga és látványosan leadja majd, de idén az EL-ben is iszonyat jó mezőny jött össze, így a blogon az eddig megszokott BL-tartalmak mellett idén ez a sorozat is fókuszban lesz, úgyhogy már várom a mai sorsolást és a három hét múlva esedékes indulást is!

el_kupa_eufa_com.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kontragol.blog.hu/api/trackback/id/tr9114213651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása