Kontragól - A futballblog

Kontragól - A futballblog

A Kepa-Courtois-Kovacic transzfer margójára

2018. augusztus 10. - Kontragól futballblog
Nagyjából két napja hivatalos, hogy Thibaut Courtois a Real Madrid kapusa, Kepa pedig a Chelse-nél kötött ki, míg a játékidő hiányában szenvedő Mateo Kovacic új szintén a Kékekhez igazolt, de csak egyetlen évre kölcsönbe.
 
Személy szerint nem vártam, hogy Courtois végül Madridba igazol, mivel túlságosan is lecsendesedett a körülötte lévő hírhullám. Végül Florentino Perez bőven a jövőre lejáró szerződésű játékost bőven áron alul szerezte meg, hiszen a világbajnokság legjobb kapusának választott belgáért csak 35 millió euró körüli összeget rakott le a londoni klubnak. A madridi elnök úgy hozott el ennyiért egy világklasszis, tapasztalt játékost, hogy közben egyes klubok hasonló vagy akár kétszer ekkora összeget is fizetnek közel sem rutinos, világklasszis játékosokért (gondolok itt ezalatt a Kepa-Alisson és az Ederson-Pickford kettősre).
 
Ez pedig nemcsak anyagilag, hanem ezenkívül is több szempontból megérte madridi szemszögből:
 
-Courtois 26 éves, bőven 6-8-10 év még lehet benne.
 
-A belga családja Madridban élt, a halóőrnek pedig iszonyatosan hiányzott a családja.
 
-Keylor Navas nemes egyszerűséggel acceptálta Courtois érkezését, esze ágában sincs távozni. Ez a helyzet pedig mindkét hibára hajlamos kapust arra ösztönözheti, hogy még jobb teljesítményt nyújtson, viszont a feszültségfaktor is fennáll ebben a helyzetben.
 
Szintén hasonlóan jól jött ki a Kovacic-féle üzletből mind a spanyol klub, mind a játékos. Kovacic még mindig csak 24 éves, hatalmas potenciállal rendelkezik, blődség lett volna őt elengedni. A madridi kommunikáció pedig, miszerint ragaszkodnak Kovacichoz és nem akarják őt eladni, valószínűleg nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Kovacic sem a végleges távozás mellett döntsön.
 
A horvát, aki egyébként öt nyelven beszél, az egy evés kölcsönszerződéssel pedig ismét tanúbizonyságot tett az intelligenciájáról:
 
-Nem hagyta el a Királyi Gárdát, ahol hosszú távon van jövője.
 
-Egy teljes szezont tölthet a Chelsea-nél, ahol a PL-ben legmagasabb terhelést kapja majd.
 
-Habár a Chelsea nem BL-induló, a keret rotációjára az EL mellett szükség lesz, így a Fabregas-Barkley-Jorginho (Loftus-Cheek?) hármas mellett is bőven kaphat játéklehetőséget.
 
-Sarri három belső középpályásással játszik, aminek további előnye, hogy Kovacic a mélységi irányító és a box-to-box támadó(bb) középpályás szerepében is megcsillogtathatja tudását.
 
-Az olasz edző köztudottan támadófutballt játszik, a Real Madridban pedig Kovacic akkor játszotta a legjobb meccseit, mikor elejétől a végéig domináltak.
 
A Chelsea viszont érzésem szerint nem járt olyan jól, mint a Real Madrid és a két tárgyalt játékos, amit nem csak azért mondok, mert Courtois-t potom pénzért rabolták el tőlük. A belga helyettese ugyanis a 23 éves spanyol Kepa Arrizabalaga lett, viszont érte 72 millió fontot, azaz nagyjából 80 millió eurót csengetett ki Abramovics.
 
Pár tény, ami szúrja a szemem a Kepa-transzfer kapcsán:
 
 - A portás tavasszal hosszabbította meg nyáron lejáró szerződését, ami azt jelenti, hogy januártól szabadon tárgyalhatott vele bárki, így pedig csak egy kisebb-nagyobb összegű aláírási jutalékért (de 80 millió euronál jóval kevesebbért) érkezhetett volna Kepa.
 
- Kepa lábában mindössze 53 La Liga meccs van, NULLA nemzetközi mérkőzéssel karöltve.
 
A Chelsea pazarlóan, temérdek pénzért szerzett egy nemzetközi szinten teljesen tapasztalatlan, játékost, de mégis jó időzítéssel tették mindezt, mivel idén nem játszanak a BL-ben, így Kepa kevesebb kockázattal jár, az EL teljesen jó rutinszerzés lesz számára. Az, hogy az újdonsült világ legdrágább kapusa egy potenciális világklasszis, elvitathatatlan, tavaly óriási védéseket mutatott be hétről hétre. Viszont engem jobban foglalkoztat, hogy ilyen rutintalanul hogyan lesz képes megbirkózni a Premier League-gel, a világ legdrágább kapusa titulussal és a felé támasztott elvárásokkal, no meg az angol médiával. Ha visszaemlékezünk, akkor nem is olyan régen egy spanyol kapus Manchesterben, bizonyos David de Gea sem muzsikált túl jól kezdeti éveiben, hibát hibára halmozott, Sir Alex Ferguson pedig a kezdőből is kirakta.
 
Ha Kepa sikerrel veszi a londoni akadályokat, akkor a Chelsea nagyot húzott, hiszen 10 évre megoldást találtak a leghátsó posztra, viszont ha nem, akkor Kepa becsatlakozik Torres (és Morata) mellé, akik a legdrágább spanyol játékosokká váltak a Chelsea-be igazolásukkal, London kékebbik fele viszont nem a kiugró játékuktól, hanem a szilveszteri összeállításokba illő hibáiktól volt hangos.
 
1001046.jpg
 
Fotó: express.co.uk

A bejegyzés trackback címe:

https://kontragol.blog.hu/api/trackback/id/tr6414173569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása