Kontragól - A futballblog

Kontragól - A futballblog

Lesz-e újabb Galaktikus Madridban?

2018. július 31. - Kontragól futballblog

A Real Madrid ma játsza a felkészülési időszak első mérkőzését, az ellenfél a Manchester United lesz – a Vörös Ördögök egyébként már négy lejátszott meccsel érkeznek a találkozóra -, ezt követően pedig már csak két meccset fognak játszani a Királyiak, mivel augusztus 15-én az Atletico Madrid vár rájuk az Európai Szuperkupában.

De mégis mi a helyzet Madridban Ronaldo távozását követően, hol van a portugált helyettesíteni próbáló Galaktikus, Galaktikusok?

A madridi/Florentino Perez féle üzleti politika az elmúlt években pálfordulatot vett. A Real Madrid elnökének első korszaka alatt (2000-2006) ész nélkül vásárolta az éppen aktuális legnagyobb sztárnak kikiáltott játékosokat, ez a Galaktikus csapat viszont messze elmaradt eredményességben, sikerességben attól, ami valójában elvárható lett volna.

A fent említett 6 év alatt Florentino Perez szezonokra lebontva az alábbi játékosokat igazolta:

2000/01: Luis Figo – világrekord összegért

2001/02: Zinedine Zidane – világrekord összegért

2002/03: Ronaldo

2003/04: David Beckham

2004/05: Michael Owen

2005/06: Antonio Cassano

b481dc6686650560c2c7c018d4fd662e.jpg

Ezt a politikát részben újraértelmezve, de nagyjából folytatta Perez a második korszakában is, amely 2009 óta tart. Azon a nyáron hatalmas igazolásokat jelentett be, de nem csak akkor érkeztek Madridba sztárigazolások.

2009/10: Kaká -világrekord összegért, Cristiano Ronaldo – világrekord összegért, (Karim Benzema, Xabi Alonso)

2013/14: Gareth Bale – világrekord összegért

2014/15: James Rodriguez

15323712358434.jpg

A Real Madrid, azaz Floretinto Perez 2009-es igazolásai. Fent Raul Albiol, Granero, Arbeloa,
Garay, míg lent Xabi Alonso, Kaká, Cristiano Ronalod és Benzema.

Nagyjából a 2014-es szezontól kezdve viszont egy sokkal konszolidáltabb üzleti politika figyelhető meg, amely azzal jár, hogy fiatal, de már bizonyított játékosokat igazol le/vissza a vezetőség, akiknél plusz előny, ha spanyolok, majd őket építik be a csapatba. Ez az átgondolt átigazolási stratégia pedig azt eredményezte, hogy több, mint négy éve nem érkezett Madrid fehér részébe Galaktikus igazolás. Most viszont a – valaha volt? – legnagyobb csillag távozott, így ezúttal indokolt lenne pótolni az űrt.

Erre viszont a hírek szerint csak a Szuperkupa meccs után kerülhet sor, hiszen minden bizonnyal Gareth Bale veszi át Ronaldo szerepét, illetve Isco és Asensio is még inkább rivaldafénybe kerülhet a következő szezontól. Ezeket a változtatásokat pedig értelemszerűen élesben is akarja látni mind Lopetegui és stábja, mind Florentino Perezék is. Erre négy meccse lesz a spanyol edzőnek, ha pedig balul sülne el a dolog, akkor még érkezhet egy Galaktikus játékos a keretbe.

37530081_10151635050844953_6626541527298473984_n.jpg

Gareth Bale idén sem szenved hiányt izmokban. 

Itt nyilvánvalóan két kimenetel áll fenn:

-Bejön a Bale-Benzema-Isco/Asensio támadósor, így ez lesz a Real Madrid idei „gálasora”. Viszont egyszerűen lehetetlennek tartom, hogy pont Florentino Perez – no meg bármely épeszű ember – úgy véli, hogy arra a Bale-ra, aki minden szezonban huzamosabb ideig volt sérült, illetve arra az Asensióra, aki még mindig csak 22 éves, lehet alapozni egy teljes szezont egy olyan klubnál, ahol minden évben a triplázás elvárt.

-A támadógépezet nem fog muzsikálni, augusztus utolsó két hetében érkezik négy év után egy újabb Galaktikus futballista.

Ebben az esetben – de azért az első forgatókönyv esetében sem kizárt - pedig a legégetőbb kérdés, hogy mégis KICSODA?

-Az a Hazard, aki szinte könyörög az interjúiban, hogy vigye már el a Real Madrid?

-Az a Neymar, akiről már kétszer adott ki közleményt a Real Madrid, hogy nem fog érkezni?

-Az a Kane, aki valóban iszonyat gólerős és a csapatjátékban is messze kiemelkedő, de a szélre kihúzódva nem tud játszani, így nagyot veszítene mobilitásából, azaz egyik legnagyobb erényőből a Real Madrid?

-Az az Mbappé, aki még mindig csak 19 éves és nem mellesleg él-hal a Real Madridért, de a klub az ő érkezését is hivatalos közleményben tagadta.

Persze a pletykák szólnak még Cavaniról, Lewandowskiról és Icardiról is, de a véleményem szerint a fenti négyes közül kerülhet ki a befutó.

Ahhoz, hogy tisztán lássunk az legesélyesebb következő Galaktikusra vonatkozóan, mindenképpen beszélni kell arról is, hogy milyen típusú játékost vesztett Ronaldo távozásával a Real Madrid. Ronaldo képes volt a szélről beindulva játszani, de sokkal inkább már egy tökéletes befejezőcsatár volt az elmúlt két évben, aki iszonyatosan jól fejel, jól olvassa a játékot, jó az ütemérzéke, fizikálisan csúcson van, nem mellesleg vezér volt a pályán. A Real Madrid pedig ezzel egyik legnagyobb fegyverének legélesebb töltényét adta tovább Torinóba, hiszen a beadásokra érkező játékosok közül messze Ronaldo volt a legkiemelkedőbb. A bemozgásai, irányváltásai, súlypontja és ugrási magassága még mindig páratlanok.

A fent emíltett négy játékos közül csak kettő rendelkezik hasonló típusú játékstílussal, azaz Kane és Mbappe, Hazard és Neymar egyértelműen szélső támadók. Az ő érkezésüket csak abban az esetben tudom elképzelni, ha a Real Madrid tényleg abban gondolkodik, hogy a Bale-Benzema csatárkettőssel vág neki a szezonnak. Egyszerűen egyelőre úgy tűnik, hogy a madridi elképzelésekbe nem illik bele Hazard, de még Neymar sem, hiszen nem játszik egyik támadó sem a klasszikus szélső szerepében, rengeteget húznak befelé, érkeznek a beadásokra, míg Carvajal és Marcelo gyakorlatilag vonalszélő szerepében van a madridi offenzívák alatt. Persze, mindez Zidane alatt volt jellemző, de szinte elképzelhetetlen, hogy ez nagyban változna Lopetegui alatt, azt pedig már meg sem jegyzem, hogy a belga vagy a brazil érkezésével Lopetegui két kedvence, Isco és Asensi járna rosszul. További negatívum a játékosok kapcsán, hogy Neymar tavaly érkezett Párizsba, ahol BL-t akarnak nyerni, egyszerűen nem engedhetik meg maguknak, hogy máris eladják, Hazard esetében pedig a Chelsea kifejezetten magas összeget kér érte, nem mellesleg már 28 éves lesz januárban.

Kane esetében messze nincs meg az a sebesség, amit Ronaldo kévisel(t), viszont a kapu előtti játékban pariban vannak. Iszonyatos fizikuma van, nagyon jól fejel, a támadások során visszalép labdáért, nagyon jó az összjátékban, a góljai pedig magukért beszélnek. A vébén ő volt az angol válogatott csapatkapitánya, illetve a Spursben is a legmeghatározóbb játékos, így a vezéregyéniség is stimmel. Viszont a képességeit csak a pálya centrumában képes kamatoztatni, a szélre való kihúzódása, onnan történő veszélyteremtés esetében kevésbé lenne effektív, mint az CR vagy éppen Bale esetében.

Mbappé pedig 19 éves, friss világbajnok, iszonyat gyors, rendkívül intelligensen viselkedik a pályán és kívül, de ami még fontosabb, hogy a támadóharmad mindegyik szegletében képes világklasszis szinten játszani. Ez a tény pedig lényegében feledteti azt, hogy csak 178 centi. Habár hatalmas madridista a srác és messze ő lenne a legjobb választás, még várni kell arra, hogy magára öltse a habfehér mezt (mert az szinte fix, hogy ez a srác egyszer Madridba fog kikötni). Mbappé még otthon, a PSG színeiben akar bizonyítani, sikeres lenni, ez pedig egy 19 évestől rendkívül logikus lépés.

A hírek alapján nem lesz komolyabb támadóigazolás idén, de én biztosra veszem, hogy érkezni fog még idén egy Galaktikus igazolás Madridba, aki véleményem szerint Harry Kane lesz. Egyszerűen lehetetlen a Real Madrid jeenlegi keretéből pótolni Ronaldo 311 gólját. Habár az angol támadó pár héttel ezelőtt hosszabított, de ez lényegében sok mindent nem jelent. Ő is sikeres akar lenni, de ez Tottenhammel szinte képtelenség, így 25 évesen itt lenne az ideje a váltásnak számára, a Real Madrinál pedig nincsen ideálisabb választás Kane-nek.


real-madrid-v-tottenham-hotspur-uefa-champions-league-862510104-59f8b54b9850d.jpgŐrségváltás?

A bejegyzés trackback címe:

https://kontragol.blog.hu/api/trackback/id/tr9914152861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása