Kontragól - A futballblog

Kontragól - A futballblog

Mítoszvadászat #1

2018. szeptember 07. - Kontragól futballblog

Gyakran lehet hallani, hogy egy nagy tornán elért siker után a válogatottak nem tudnak felpörögni a következő időszakban, hiszen „jóllaktak a sikerrel”. Tegnap mindkét világbajnoki döntős csapatat, azaz Franciaország és Horvátország is pályára lépett a Nemzetek Ligájában és egyaránt ikszeltek. A gallok gól nélküli döntetlent játszottak a vébén lebőgő németekkel, míg a déli szomszédjaink Portugáliával végeztek 1-1-re

De valójában mennyire igaz a fent említett közhely? Tényleg nehéz jól teljesíteni vagy ez is csak olyan mendemonda, minthogy egyszer Magyarországnak három különböző tenger mosta a határait?

A konkrét tények viszont nem hazudnak, így 2006-tól mindmáig megnéztem, hogy az aktuális világbajnoki döntősök hogyan szerepeltek a VB utáni fél évben.

2006, Olaszország, világbajnoki arany.

Az olaszok a németországi győzelmet követően még 6 meccset játszottak az évben, ebből 2 barátságos találkozó volt, valamint 4 EB-selejtező. Az győzelmet követő első meccsen rögtön 2-0-ra kikaptak az akkor még sokkal szerényebb játékerőt képviselő horvátoktól, majd a szeptemberben lejátszott első tétmeccsek sem sikerültek jól, hiszen hazai pályán ikszeltek a litvánokkal, majd Franciaország ellen kaptak ki 3-1-re. Az októberi selejtezőket megnyerték, Ukrajnát és Grúziát és két góllal verték, majd a novemberi barátságos meccsen 1-1-et játszottak a törökökkel.

Az olaszok mérlege: 6 meccs, 2 győzelem, 2 döntetlen, 2 vereség (Tétmeccseken: 2 győzelem, 1 döntetlen és 1 vereség).

2006, Franciaország, világbajnoki ezüst.

A franciák számára iszonyatosan nagy csalódás volt az elvesztett döntő, hiszen talán jobban rászolgáltak az aranyra, mint az olaszok. A teljesítményükön ez meg is látszott, abban az évben még 6 meccset játszottak, amelyekből 5 alkalommal sikerült győztesen elhagyni a pályát, de becsúszott egy EB-selejtezős vereség a skótok ellen.

A franciák mérlege: 6 meccs, 5 győzelem, 1 vereség (Tétmeccseken: 3 győzelem, 1 vereség).

345162_gallery.jpg

2010, Spanyolország, világbajnoki arany.

Spanyolország története első világbajnoki aranyát vitte haza Dél-Afrikából, majd 2010-ben várt rájuk még 6 mérkőzés, amelyek közül 3 EB-selejtező volt. Augusztusban egy Mexikó elleni döntetlennel debütált a friss világbajnok, majd szeptemberben volt egy megnyert selejtező Liechtensetein ellen, egy 4-1-es vereség Argentína ellen. Október egyenes volt, két győzelem a selejtezőkön, bár Litvániát még a spanyol U19 is megverné, a skótok ellen pedig nagyon megszenvedtek, csak 3-2-re tudtak nyerni. Az év utolsó, már barátságos mérkőzésén újabb zakót kapott La Furia, 4-0-ra nyertek ellenük a porgutálok. CR egyébként akkor (is) lőtt egy csodagólt, de végül Nani miatt érvénytelenítették: https://www.youtube.com/watch?v=j5gDJfFvObg

A spanyolok mérlege: 6 meccs, 3 győzelem, 1 döntetlen, 2 vereség (Tétmeccseken: 3 győzelem).

2010, Hollandia, világbajnoki ezüst.

A hollandok ezzel az ezüsttel előztek meg minket, három ezüsttel csak ők rendelkeznek a világbajnokságok történetében. Az újabb elbukott döntő után még 8 meccset húztak le az év hátralevő részében, amelyek közül 4 volt selejtező, 4 barátságos meccs. A selejtezők mindegyikét megnyerte az Oranje, a svédeket például 4-1-re ütötték ki. A barátságos találkozók már nem voltak olyan sikeresek, egyetlen győzelem jött össze a 2 döntetlen és görögöktől elszenvedett vereség mellett.

A hollandok mérlege: 8 meccs, 5 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség (Tétmeccseken: 4 győzelem).

9871349.jpg

2014, Németország, világbajnoki arany.

A német munka gyümölcse 2014-ben érett be, de a gyümölcs édes ízét az év hátralevő részében élveztek. 6 meccset játszottak a világbajnokság után, 4 volt EB-selejtező, 2 barátságos meccs. Szeptemberben ismét Argentínával csaptak össze, de a dél-amerikaiak 4-2-re nyertek, majd a novemberi barátságos találkozón a Nationalelf 1-0-ra győzte le Spanyolországot. A szeptember-októberi selejtezők folyamán a mérleg 2 győzelem, 1 döntetlen Írország ellen, valamint 1 vereség a lengyelek ellen.

A németek mérlege: 6 meccs, 3 győzelem, 1 döntetlen, 2 vereség (Tétmeccseken: 2 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség).

Argentína, 2014, világbajnoki ezüst.

Legcsalókább képet az argentinokról kaphatunk, hiszen a világbajnokságokat követően Dél-Amerikába csak a faszverés megy, egészen a következő nyárig, amikor a Copa Americát tartják. Argentína a vesztes finálét követően még 5 meccset játszott 2014-ben, amelyek közül hármat nyert meg, a fent említett németek elleni siker mellett a horvátokat és Hong Kongot tudta legyőzni, viszont Portugália és Brazília már kifogott rajtuk, vereség lett mindkét találkozó vége.

Az argentinok mérlege: 5 meccs, 3 győzelem, 2 vereség.

germany_and_argentina_face_off_in_the_final_of_the_world_cup_2014_-2014-07-13_6.jpg

Nos, az tisztán látszik, hogy a győztes minden alkalommal bukdácsolt a világbajnokságot követően, míg a vesztesek általában sokkal meggyőzőbben játszottak, mint korábbi legyőzőjük. Ez a mítosz részben beigazolódott (persze érdemes lenne megvizsgálni az EB-t követő performanszot is), így érdemes lehet odafigyelni az idei győztesek (mert ugye Horvátország is inkább győztes ország, mintsem vesztes) hogyan alakítanak az év hátralevő részében, s folytatják-e az elődeik által kialakított sormintát.

A bejegyzés trackback címe:

https://kontragol.blog.hu/api/trackback/id/tr114227773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása