Kontragól - A futballblog

Kontragól - A futballblog

Kikopott a bőrnadrág?

Összegző poszt a Bayern Münchenről

2018. augusztus 22. - Kontragól futballblog

Pénteken startol el az utolsó, még el nem indult topbajnokság, azaz a Bundesliga, ráadásul rögtön egy rangadó következik, hiszen a Bayern München fogadja hazai pályán a Hoffenheimet. Ebből kifolyólag a héten több tartalom várható a Bundesligával és azok csapataival kapcsolatban, már csak azért is, mivel alapvetően viszonylag keveset van a blogon tárgyalva a német bajnokság – karöltve a franciával -, hiszen általában februárra kvázi bajnok a Bayern, a mögötte lévő csapatok és versenyfutásuk pedig – számomra – nem tartogat annyi izgalmat, mint mondjuk a Premier League, a La Liga és Serie A.

A Bundesliga tartalmakat rögtön egy Bayern München elemzéssel, felvezetéssel kezdjük, a bajor klubot több okból is érdemes megvizsgálni, hiszen új edző állt a házhoz, a keretben is voltak érkezők és távozók is, valamint a alapvetően a Bayern nemzetközi szerepe is tartogat érdekességeket.

Miután tavaly a csapat megbuktatta Carlo Ancelottit, a vezetőség visszacsábította nyugdíjból a 2012-ben triplázó sikeredzőt, Jupp Heynckest, aki azonban csak a 2017-18-as szezonra volt beugró, helyette új edzőt kellett találni. Szabad volt Thomas Tuchel, szóba került a hoffenheimi Julian Nagelsmann is, de végül Niko Kovacra, az Eintracht Frankfurt vezetőedzőjére és egyben korábbi Bayern játékosra esett a választás Münchenben.

A horvát edző eddigi meccsei alapján – amelyek közül csak a Szuperkupamérkőzést láttam – nem forradalmasított Münchenben semmit. A felállás maradt a régi, megszokott 4-3-3/4-1-4-1, ahol Javi Martinez játsza a szűrő szerepét a középpályán, Thiago mozgatja az egész csapatot, Müller pedig egy minutumot sem játszik a szélen, egyfajta mélyséből előrelépő támadót játszik. A két szélen pedig Ribery és Robben továbbra is kulcsszerepben futballozik, viszont az már tavaly és azt megelőzően is látszott, hogy a legmagasabb szinten, azaz a Bajnokok Ligájában a két szélső már nem tud olyan kiemelkedőt nyújtani, hogy képes legyen az egyéni teljesítményük a meccs végkimenetelét nagyban befolyásolni, akár eldönteni. Az idei Real Madrid elleni elődöntőkön például Ribery az első meccsen kifejezetten jól játszott, helyzeteket hagyott ki, de a második meccsen már észrevehetetlen volt, csúnyán beleszürkült a mezőnybe, míg Robben lesérült. A francia az idei szezonban már 36 éves lesz, míg Robben 35, amely nem a játékosok részéről jelent nagyobb gondot – ők közel egy évtizedig szolgálták, szolgálják a Bajorokat, kiemelkedő szezonokat tudnak maguk mögött és sikert sikerre halmozta -, hanem a klub részéről. Azt a problémát, amely már két évvel ezelőtt is világosan látszott, miszerint meg kell találni Robber és Ribery helyettesét, még mindig nem sikerült orvosolni.

847957548_0.jpg

Jelen állapotban ugyanis klasszikus szélső az említett kettőn kívül csak Kingsley Coman és Serge Gnarby található a Bayern München keretében, amely Németországban páratlan, de a nemzetközi porondra egyszerűen kevés. Az idei átigazolási szezon pedig koránt sem a Bayern München igazolásaival volt tele, hiszen csak két új játékos érkezett a keretbe, a Schalkétól ingyen megszerzett Leon Goretzka, illetve a Montreal Impacttól szerződtetett 18 éves balszélső, Alphonso Davies. A távozók számával sem lehet Dunát rekeszteni, hiszen a Juvéhoz végleg távozó Douglas Costán kívül egyedül Arturo Vidal az, akitől megszabadultak Münchenben.

Nem is csoda, ha nem volt nagy játékoskeringő Bajorországban, hiszen a keret továbbra is elég mély és minőségi:

-Kapusok: Manuel Neuer, Sen Ulreich

-Középhátvédek: Mats Hummels, Jerome Boateng, Niklas Süle, (Javi Martinez)

-Balhátvédek: David Alaba, Juan Bernat

-Jobbhátvédek: Joshua Kimmich, Rafinha

-Középső középpályások: Javi Martinez, Thiago, Tolisso, Goretzka, Rudy, Renato Sanches

-Támadó középpályások: Thomas Müller, James Rodriguez

-Szélső támadók: Franck Ribery, Arjen Robben, Serge Gnarby, Kingsley Coman

-Csatárok: Robert Lewandowski, Sandro Wagner

A keret alapján jól látszik, hogy csak a szélsők lesznek szűkösek a Bajnokok Ligája kieséses szakaszára, Robben és Ribery már, Gnarby és Coman még nem elég a legmagasabb szintre. Ezen felül Sandro Wagner és Lewandowski különharca hagy kívánnivalót maga után, hiszen Sandro fél év alatt nem igazán váltotta meg a világot Münchenben, míg Lewa nyíltan a távozásáról beszélt a médiában, így a lengyel mellé nem ártott volna egy valódi versenytársat hozni – az nyilván megint más kérdés, hogy e téren a piac elég szűkösnek bizonyult idén.

2397441-49847590-2560-1440.jpg

Az nem kérdés, hogy a Bayern idén is Németország bajnoka lesz, a kupát pedig csak elbukhatják, viszont nemzetközi szintre nem érzem elég erősnek a keretet világklasszis szélső és egy teljesítménykényszer alatt lévő Lewandowski nélkül. Itt pedig érdemes elővenni a klub elnökének, Uli Hoenessnek korábbi szavait, miszerint a Bayern nem tudja anyagilag tartani a lépest a legnagyobb klubokkal, illetve ehhez hozzácsapni a német 50+1-es szabályt (amelyről részletesen olvashattok itt: http://sportjog.reblog.hu/bundesliga-az-50--1-es-szabaly), így pedig talán választ is kapunk arra, hogy miért nem érkezik új ember Robbenék helyett és miért ragoszkodtak annyira a távozását belengető Lewandowskihoz és Boatenghez a németek. Ha a Bayern számára továbbra is a Bajnokok Ligája győzelem a cél, akkor muszáj lesz a jelenlegi játékospolitikájukat részben felülírni, átgondolni és valamelyest igazodni azokhoz a riválisokhoz, amelyek csak úgy szórják a százmillió eurókat a játékosokra.

A bejegyzés trackback címe:

https://kontragol.blog.hu/api/trackback/id/tr5114194735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása