Kontragól - A futballblog

Kontragól - A futballblog

Golovin az első fecske, de vajon lesz-e orosz nyár?

2018. július 27. - Kontragól futballblog

Az orosz válogatott futball a 2018-as labdarúgó világbajnokság előtt legutóbb 2008-ban ért el elismerésre méltó eredményt, hiszen az akkori orosz válogatott az Európa Bajnokságon elődöntőbe jutott, azaz harmadik hellyel távozott az osztrák-svájci közös rendezésű kontinenstornáról.

Az akkori csapat húzóembere többek között Akinfejev, Arshavin, a Berezutskij testvérek, Pavlyuchenko, Zhirkov volt, sokuk számára az a torna ugródeszkát jelentett. Azon a nyáron a Tottenham Hotspurt Roman Pavlyuchenkot vásárolta meg, ahol négy többé-kevésbé sikeres szezont tudott maga mögött az orosz csatár. A 2008-as EB-t követően egy évvel, azaz 2009 nyarán Andrej Arshavint az Arsenal igazolta le, Diniyar Bilyaletdinovot az Everton, Yuri Zhirkovot pedig a Chelsea vitte el. A két londoni klub orosz játékosa közül inkább előbbi tette le a névjegyét a klubkánál, Arshavint imádták a drukkerek, a Liverpool ellen szerzett mesternégyesét máig emlegetik, de Zhirkov sem szerénykedhet, hiszen bajnok és FA Kupa győztes lett a Kékeknél. Dinyiar Bilyaletdinov pedig három év alatt 59 meccset hozott össze az Everton színeiben, összességében pedig ő is pozítiv képpel távozhatott Angliából. A sikeres EB után egyedül talán az volt meglepő, hogy az akkor még csak 22 éves Igor Akinfejev maradt hazájában, pedig rengeteg sztárklub érdeklődéséről lehetett akkor hallani.

andrey-arshavin_1.jpg

 

Habár a hazai rendezésű vébén a Szborjana nem szerzett érmet, mivel a negyeddöntőben egy drámai meccsen búcsúzott a tornától a későbbi döntős Horvátországgal szemben, ennek ellenére hasonlóan nagy eredménynek mondható ez a negyeddöntő, mint a 2008-as harmadik hely. A mostani „sikercsapat” tagjai – amiben egyébként 3 olyan játékos szerepelt Akinfejev, Zhirkov és Ignashevic személyében, akik 2008-ban is a keret tagjai voltak – számára sokkal nehezebb lesz az előrelépés, hiszen sokkal idősebb játékosok alkották ezt a csapatot, mint a 10 évvel ezelőttit. Az viszont várható volt, hogy a 22 éves Aleksandr Golovin valamely európai topligás klubhoz helyezi át székhelyét. Ma bejelentették, hogy az orosz támadó középpályás az AS Monaco csapatában folytatja, az összeg viszont ismeretlen. Golovin a vébén mutatott játéka alapján a mai modern támadóközéppályás prototípusa, mivel nem csak középen, hanem a két szélen is feltalálja magát, kellően gyors, technikás és még kreativitásban sem szenved hiányt, valamint teherbírásáról és védekezésbeli fegyelmezettségéről is tanúbizonyságot tett a tornán.

dsc_0100.jpg

Az biztos, hogy Golovin rálépett arra az útra, amelyen egy igazi világklasszis futballistává válhat, de számomra sokkal érdekesebb kérdés, hogy követi-e őt a klubfutball valós mezejére őt bármely válogatottbeli társa? Csak a miheztartás végett jegyzem meg, hogy a 23 fős orosz keretben KETTŐ játékos volt, aki nem Oroszországban játszik, Cherisev mellett a harmadik számú kapus, Vladimir Gabulov.

Egyébként csak engem emlékeztet Golovin a fiatalkori Marco Reusra?

asd.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kontragol.blog.hu/api/trackback/id/tr9514145955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása